Farklı Afrika ülkelerinde safari yapabileceğiniz gibi bu yazıda Tanzanya’da safariye nasıl gidilir sorusunu ele almaya çalıştım.
Normalde hiç turla seyahat etmediğimizden, safariyi araştırırken sağdan soldan duyduğum otellere alışkanlık olarak ilk başta rezervasyon sitelerinden bakmaya başladım. Sonra durup bir an düşündüm, vahşi doğanın ortasında nasıl bir otelden diğerine gidecektik ki tek başımıza olursak?
⇒Tur acentesine ihtiyaç var mı?
Tanzanya’da farklı milli parklar var ve hem bunların içindeki hem de bunların arasındaki ulaşım için sürekli bir araca ihtiyacınız var. Yürüyerek arazilerde fink atmanız mümkün değil tabii 🙂 Ayrıca araçtan daha da önemli olarak hayvanların izini sürüp bulabilmek için çok iyi bir şoföre/rehbere ihtiyacınız var. Safarinizin kalitesini belirleyecek en önemli etken rehber aslında. Yani kısacası bir tur acentesi ile organize olmakta fayda var.
Fazla maceraperestseniz kendi jeep’inizi kiralayıp rehbersiz de gezebilirsiniz tabii. Buradan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Türkiye’den safari turları düzenleyen acenteler bulabileceğiniz gibi direkt Tanzanya’daki lokal acentelerle anlaşıp araya ek firma sokmadan, çift komisyon ödemeden gitmeniz de mümkün. Biz Türkiye’deki acenteye oranla daha uygun fiyat yakaladığımız için lokal acente tercih ettik.
⇒Hangi lokal tur acenteleriyle iletişime geçebilirim?
Lonely Planet rehber kitabında ve Tripadvisor’da yorumları iyi olup önerilen acentelerin bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.
- &Beyond: Fiyat olarak çok üst segment ama bütçe meselesi.
- Access2Tanzania: Orta üst segment. Öncesinde sizinle telefon görüşmesi bile yapıyorlar.
- what is levitra: Orta düzey fiyat. Küçük bir aile şirketi.
- Duma Explorer: Orta düzey fiyat. Serengeti’de Kiota ve Chaka kamplarının sahipleri oldukları için özellikle bu kamplarda kalmak isterseniz diğer kamplara nazaran daha uygun fiyat sunuyorlar.
- generic viagra in india: Orta düzey fiyat. Özellikle yüksek kaliteli safari araçlarıyla biliniyorlar.
- Base Camp: Çok uygun fiyatlı ama kişiselleştirilmiş konaklama isteklerinde yetersiz kalıyorlar. Eğer onların sundukları konaklama seçeneklerine uyarım derseniz en uygun fiyat.
- Sunny Safaris: İnternette çok methediliyor. Uygun bütçeli turlar.
- Swala Safaris: Biz Swala’yı seçtik çok da memnun kaldık. Toplamda 8-10 adet falan jeep’i olan küçük bir firma burası. Ofisteki Rose her sorumuza uzun uzun içten cevaplar verdi, gönlümüzü kazandı. Ayrıca seçtiğimiz konaklamalar özelinde en uygun fiyatı veren de Swala oldu. Felix’i rehber olarak seçebilirsiniz.
⇒Konaklama seçenekleri neler?
Safaride 3 tip konaklama oluyor: basit kamp, lüks kamp ya da lodge denen oteller.
Bildiğimiz uyku tulumlu çadırlarda basit kamp mı, içinde mobilya ve duş olan çadırlarda lüks kamp mı yoksa konfordan ödün vermeyip lodge denen yine doğa ile iç içe yapılmış minik otellerde mi kalmak istersiniz? Hep aynı tarz yerde kalabileceğiniz gibi bunların kombinasyonunu yaparak farklı deneyimler de yaşayabilirsiniz.
⇒Tur acentesini nasıl seçebilirim?
1- Öncelikle, bu firmaların web sitelerine bakıp gideceğiniz mevsime göre kafanızda nerelere gitmek istediğinizi oluşturun. Bazı operatörlerin sitelerindeki örnek güzergahlar da size yardımcı olabilir. İstediğiniz parklara ek olarak nasıl bir konaklama tipi tercih edeceğinizi netleştirin.
2- Kabaca gitmek istediğiniz yerleri, kaç kişi olacağınızı, seyahat tarihlerinizi, kaç günlük safari istediğinizi belirten bir mail hazırlayıp yukarıdaki firmalardan birkaç tanesine gönderin. Firmaların size gönderdikleri güzergah ve teklif özel safari için olacak. Yani jeep’te sadece siz olacaksınız, başka tanımadığınız insanlar olmayacak. Bu fiyat her şey dahil fiyat olmuş oluyor. Bunun haricindeki masraflarınız uçak biletiniz, rehberinize günlük vermeniz gereken bahşişler ve kişisel harcamalarınız oluyor.
3- Farklı teklifler aldıktan sonra elmalarla elmaları kıyaslayabilmek için acentelerin size sunduğu konaklama tercihlerini kontrol edin ve hangisinde kalmak istediğinize karar verin. Bu defa tüm acentelere özellikle belirlediğiniz tesisler için tekrar fiyat sorun. Böylece tesis maliyeti üstüne hangi acentenin ne kadar kar koyduğunu daha net görüp karar verebileceksiniz.
4- En son anlaşma aşamasında acentenin günlük limitsiz kilometre sunduğundan (yani bugünlük limitimizi doldurduk diyerek en heyecanlı yerinde kampa dönmeyeceğinden), fiyata parklara giriş ücretlerini dahil ettiğinden, araçta size günlük su verdiğinden, araçlarının Toyota Land Cruiser olduğundan ve TATO üyesi olduğundan emin olun.
⇒Maliyetler nasıl?
Biz 7 gece 7 günlük bir safari için kişi başı 2.700 USD ödedik. Geceyarısı vardığımız için varış gününü saymıyorum. Ayrıca turlar dönüşte son gece tekrar Arusha’da konaklama veriyor ama biz vakit kaybetmek istemediğimiz için dönüş günü de parkta kalıp buradan havaalanına geçtik. Yani bu fiyat dolu dolu 7 günlük fiyat.
Bu fiyatın içine havaalanı transferleri, 2 kişilik özel safari turu, jeep ve rehberimizin hizmeti, konaklamalar, yemekler, park giriş ücretleri, günlük su ve vergiler dahil.
⇒Maliyeti nasıl düşürebilirim?
Parkların içindeki tesislerde kalırsanız sabah kalabalık olmadan ve vakit kaybetmeden yola koyulma avantajınız oluyor. Öte yandan bu tesisler daha pahalı. Eğer parkların dışındaki tesisleri seçerseniz maliyet ciddi anlamda düşebilir.
Ayrıca lüks çadır ya da lodge dışında basit çadır kampı konaklamasını seçerseniz de maliyetler uygun hale geliyor.
Yukarıda belirttiğim fiyat hem park içi hem de lüks çadır olan yerlerde kaldığımız için bu şekilde.
Son olarak, son gecenizi Arusha’da geçirirseniz de 1 günlük park giriş ücretleri ödemeyeceğiniz için maliyetiniz düşüyor.
⇒Ödeme nasıl yapılıyor?
Her şirkete göre değişebilir ama bizimki şu şekildeydi:
%35 rezervasyon teyidi esnasında,
%45 safari başlangıcından 2 ay önce,
%20 Arusha’ya vardıktan sonra nakit olarak.
Biz 2 kere banka transfer ücreti ödemek istemediğimiz için firmayla görüşüp ilk seferde %50’sini gönderip kalanını vardıktan sonra elden ödedik.
⇒Tanzanya’da nereye uçmak lazım?
Tanzanya safarileri Arusha’dan başlıyor. Burası Kilimanjaro Havaalanı’na yaklaşık 1 saat uzaklıkta bir yer.
THY İstanbul- Kilimanjaro direkt seferleri her gün 18:20’de kalkıyor ve gece 01:15’te oraya varıyor. Aramızda saat farkı da olmadığı için, dinç bir şekilde varıyorsunuz. Bunun dışında aktarmalı olarak levitra dosage, flydubai ve vardenafil tablets de uçuyor.
Kilimanjaro’ya vardıktan sonra tur operatörleri sizi gelip karşılıyor ve Arusha’ya götürüyor.
Tüm bu yoğun araştırmadan sonra ayaklarınızı uzatıp sizi bekleyen heyecanları hayal etmeye başlayın 🙂 Her tür sorunuzu sorabilirsiniz, seve seve yardımcı olurum.♥
No Comments